فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال ششم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1395)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال ششم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یونس اکبری، حسین ایمانی جاجرمی، ولی الله رستمعلی زاده صفحات 5-13
    سابقۀ برنامه ریزی عمرانی در کشور بیش از شش دهه است. در این مدت، برنامه ریزی در مفهوم عام و آمایش سرزمین در مفهوم خاص، تحت تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، همواره با دگرگونی هایی همراه بوده است. این برنامه ها با موانع و چالش هایی رو به رو بوده اند. هدف مقالۀ حاضر تحلیل و ارزیابی این چالش ها و موانع پیش روی اجرای برنامه های توسعه در مفهوم عام و آمایش سرزمین در مفهوم خاص است. روش تحقیق در این مقاله اسنادی است. نتایج نشان می دهد که هرچند تقسیم کار بین مناطق با منابع بالقوۀ آن ها، در تدوین اسناد آمایش سرزمین، در قالب نظر صورت گرفته، اما در عمل توجه چندانی به آن نشده است. این امر منجر به توسعۀ نامتوازن و نامتعادل مناطق کشور شده که خود سبب تشدید نابرابری بین مناطق مختلف کشور شده است. ازجمله موانع این فقدان تقسیم کار عملی بین مناطق کشور می توان به ساختار تک ساخت سیاسی، تقسیم بندی نامناسب سیاسی اداری، نبود تعریف مناسب از منطقه در کشور، بی توجهی به مسئلۀ جمعیت و مهاجرت، فقدان طرح یکپارچه و نظام مند، بی توجهی به همۀ ابعاد آمایش سرزمین به یک اندازه، فشارهای سیاسی برای اجرای طرح ها و پروژه های فاقد توجیه اقتصادی و فنی و فقدان مدل مناسب برای آمایش سرزمین در ایران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، توسعۀ نامتوازن، تقسیم کار، منابع، برنامه ریزی
  • زهرا جلیلی بال، سیامک حاجی یخچالی، علی بزرگی امیری، ساناز ایمانی صفحات 15-28
    در سازمان های پروژه محور، طرح های متعدد باعث شده که تحولات گوناگونی در روش ها و سیستم و ساختار سازمان ایجاد شود. از این رو، برای استفاده بهینه از فرصت ها و کنترل پیشرفت پروژه ها باید با مدیریتی جامع و یکپارچه پروژه های سازمان را به انجام رساند. در این مقاله، به کمک ترکیبی از روش های کیفی، به شناسایی عوامل موثر پایداری در انتخاب سبد پروژه ها پرداخته شده است. نخست، با به کارگیری تکنیک نظریه داده بنیاد، عوامل شناسایی شده در سه گروه اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی طبقه بندی می شوند، سپس با استفاده از تکنیک دیمتل رابطه میان این عوامل شناسایی می شود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد اثرپذیرترین عامل مسئولیت پذیری، اثرگذارترین عامل هزینه و مهم ترین عوامل مسئولیت پذیری و هزینه اند. همچنین عوامل ضایعات و ریسک متغیرهای اثرگذار تاثیر بیشتری از سایر عوامل خواهند داشت.
    کلیدواژگان: عوامل پایداری، نظریۀ داده بنیاد، تکنیک دیمتل، عدم قطعیت، اثرپذیرترین، اثرگذارترین
  • ابراهیم سوزنچی، نوید صفایی صفحات 29-44
    رهیافت های تطوری به اقتصاد از زمان کتاب مشهور نلسون و وینتر در سال 1982 جان تازهای گرفت و چشم انداز جدیدی در برابر تئوری پردازی و رهیافت های جدید سیاست گذاری گشود. از آن زمان تاکنون، فرض سادۀ استقراض از مفاهیم بیولوژی در اقتصاد، در برابر نگاه نئوکلاسیکی که وامدار تفکر مکانیک نیوتنی و کاربست آن در اقتصاد بود، مسیری طولانی را پیموده و مباحث آن بسیار تخصصی تر شده است. در این مقاله، با نگاهی به تاریخچۀ اقتصاد تطوری، در برابر رهیافت رقیب آن یعنی اقتصاد نئوکلاسیک، تلاش می شود موضوعات روز و پرسش های پیش روی، با توجه به آخرین دانش روز و از منظر علمی - ترویجی بررسی شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد تطوری، اقتصاد نئوکلاسیک، نگاه تطوری به توسعه
  • سعید کیان پور، حمید محمدرضایی ازندریانی صفحات 45-59
    در این مقاله به تجربۀ کشورهای استرالیا و هند در مورد تامین مالی طرح های زیرساختی پرداخته شده است. تامین مالی طرح های زیرساختی به سرمایه گذاری گسترده ای نیاز دارد؛ از این رو به استفاده از سرمایه گذاری های بخش خصوصی در این حوزه توجه بیشتری شده است. امور زیرساختی به علت هزینه های بسیار بالا و دورۀ بازگشت طولانی مدت سرمایه، ملاحظات خاصی برای تامین مالی دارند که فقط صندوق های بزرگ قادرند آن ها را برعهده گیرند. دولت نیز ریسک های بخش خصوصی را کم می کند تا بتوانند وارد این عرصه شوند. در استرالیا، افزون بر صندوق های خاصی که به امور زیرساختی مربوط اند، از ظرفیت صندوق های بازنشستگی برای تامین مالی زیرساخت نیز استفاده می شود. از آنجا که این صندوق ها خود متخصص اجرای پروژه های زیرساختی نیستند، شرکت هایی به نام مدیران تامین مالی صندوق های زیرساخت این کار را برعهده می گیرند. آمارهای مربوط به حوزۀ زیرساخت هند نیز نشان می دهد روند حرکت این کشور، در تامین مالی پروژه های زیرساختی، از تامین مالی دولتی و مالکیت دولتی به سمت تامین مالی بخش خصوصی یا مالکیت بخش خصوصی رفته است.
    کلیدواژگان: زیرساخت، سرمایه گذاری خارجی، تامین مالی، مدل های کسب و کار
  • قاسم آزادی احمدآبادی، حمزه علی نورمحمدی صفحات 61-74
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل نسبت تولید مقاله به پروانۀ ثبت اختراع در سال های اخیر در ایران و مقایسۀ آن با سایر کشورهاست. در این مقاله از فنون کتاب سنجی استفاده شده است. جامعۀ آماری این پژوهش را ایران و کشورهای پیشرو در تبدیل علم به ثروت و برخی از کشورهای رقیب منطقه تشکیل می دهند. کشور ایران، در سال های 2006 تا 2015، سهم تقریبی 1/4 درصد از تولید علم جهانی را به خود اختصاص داده است و در مقایسه با سایر کشورهای رقیب و پیشرو وضعیت مطلوبی نداشته است. از نظر نسبت تولید علم به پروانۀ ثبت اختراع نیز از همۀ کشورهای مذکور عقب تر بوده است. از این مطالعه نتیجه گیری می شود که میان تولید علم و کاربردی کردن آن در ایران خلا عمیقی مشاهده می شود. رسیدن به وضعیت مطلوب در زمینۀ تبدیل علم به ثروت و افزایش پروانه های ثبت اختراعات، به منزلۀ عاملی مهم در تبدیل علم به ثروت، نیازمند برنامه ریزی صحیح و تشویق مخترعان به ثبت کارهای فناورانۀ خود در مجامع بین المللی است.
    کلیدواژگان: تولید علم، ثبت اختراعات، مطالعۀ علمرسنجی، تولیدات علمی ایران، نسبت تولید علم به ثبت اختراع
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی، مریم اخوان خرازیان صفحات 75-86
    توجه به سرمایه های انسانی و محصولات نوآورانۀ به دست آمده از این منابع ارزشمند بسیار مهم است؛ بنابراین با توجه به ظرفیت بالای کشور در حوزۀ منابع انسانی مبتکر و منافع چشمگیر رشد اقتصاد دانش محور در ایران و همچنین ضعف مطالعاتی در حوزۀ راهبردهای بازار کار مخترعان در کشور، هدف این پژوهش شناسایی الزامات بازار کار مخترعان از دیدگاه خود مخترعان برای ورود موفق به بازار است. برای تهیۀ اطلاعات پژوهش پرسشنامه هایی در اختیار مخترعان قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد حدود 69 درصد مخترعان کارآفرینی را شغل خود می دانند و در زمینۀ مهارت های لازم برای ورود به زندگی شغلی و پیشرفت در آن، بیش از هر چیز مهارت، پشتکار و جدی بودن را مهم می دانند و بعد از آن، خلاقیت و ابتکار، روابط عمومی، همکاری و روحیۀ کار تیمی، مدیریت زمان و درنهایت مهارت های عمومی اداری را تاثیرگذار می دانند.
    کلیدواژگان: الزامات، دانش محور، منابع انسانی، بازار، مخترع
  • رضا خان احمدلو، مسعود مقدس صفحات 87-107
    هدف این مطالعه ارائه چارچوبی در مورد چرایی پدیده تغییرات پی در پی در رهبری صنعتی (چرخه هم پایی) است که در بخش های گوناگون صنعت اتفاق می افتند. در چرخه های هم پایی، بنگاه ها و کشورهایی که دیرتر وارد صنعت شده اند در مقام رهبرانی بین المللی پدیدار می شوند، در حالی که رهبران کنونی صنعت، موقعیت قبلی خود را از دست می دهند. پس از مدتی، تازه واردان دیگری رهبرانی را که اخیرا به موقعیت رهبری دست یافته اند از این موقعیت برکنار می کنند. این مقاله، برای شناسایی عوامل اساسی موثر بر هم پایی، چارچوب نظام بخشی اتخاذ کرده است و پنجره های فرصتی را که ممکن است در طول تکامل بلندمدت صنعتی پدیدار شوند شناسایی کرده است. این مطالعه سه پنجره ارائه کرده است که هر یک به ابعاد خاصی از نظام بخشی مرتبط است: بعد نخست به تغییرات در دانش و فناوری مربوط است. بعد دوم به تغییرات در تقاضا و بعد سوم به تغییرات در سیاست های عمومی و نهادها مربوط است. ترکیبی از بازشدن پنجره ای به صورت فناورانه یا مبتنی بر تقاضا یا سیاستی - نهادی و نیز پاسخ بنگاه ها و دیگر اجزای نظام بخشی کشورهای تازه وارد و رهبران کنونی صنعت، تعیین کننده تغییرات در رهبری صنعتی و هم پایی اند. بخش ها با توجه به نوع پنجره هایی که ممکن است باز شوند و پاسخ بنگاه ها و دیگر اجزای نظام با هم متفاوت اند. همچنین در این مقاله شواهدی تجربی از چرخه های هم پایی مربوط به شش بخش ارائه شده اند که عبارت اند از: گوشی های موبایل، دوربین، نیمه هادی ها، فولاد، هواپیماهای جت در اندازه متوسط و نوشیدنی ها.
    کلیدواژگان: رهبری صنعتی، هم پایی، نظام های بخشی، پنجره های فرصت، راهبردهای پیش افتادن
|
  • Younes Akbari, Hossein Imani Jajarmi, Valiollah Rostamalizadeh Pages 5-13
    History of development planning in the country is more than six decades and planning in general and land use planning in particular at this time under the influence of economic, social and political conditions has always been associated with the changes. These programs have faced with obstacles and challenges that present article aims to analyze and evaluate the challenges and obstacles facing the implementation of development programs in general and land use in particular. Methods of this study is documentary method. Results show that although the division of labor between regions with thier potential sources in the formulation of land use planning documents conducted theoretically but practically neglected and this has led to imbalanced and unequal development areas of the country that has led to intensifies the inequalities between different regions of the country. Among the obstacles this lack of practical division of labor between the areas of the country can be cited to framework a single political structure, political - administrative improper subdivisions, the lack of an integrated and systematic plan, lack of equal attention to all aspects of land use, political pressure to implement projects without economic and technical justification, lack of appropriate models for land use in iran, lack of proper definition of the area in the country.
    Keywords: Land use Planning, Imbalanced development, Division of Labor, Resources, Planning
  • Zahra Jalili Bal, Siamak Haji Yakhcali, Ali Bozorgi-Amiri, Sanaz Imani Pages 15-28
    In many developed countries sustainability is a big challenge and is one of the very important issues in the field of project management that often has been neglected in project management so far. Project management and sustainability are separately addressed in countless studies but there is an essential need of intersecting above mentioned issues together. In this study, we investigate to introduce a set of indicators and perform a hybrid decision making method to identify and categorize a set of indicators for project portfolio selection and then prioritize proposed factors based on combination of Grounded theory and fuzzy DEMATEL to consider in an uncertain environment. Results in this paper represents that the most important factors are responsibility and cost. Also, responsibility is the most affected one and cost is the most effective ones. Moreover, factors such as risk and waste are effective factors.
    Keywords: Sustainability factors, Grounded theory, DEMATEL technique, Uncertainty
  • Ebrahim Souzanchi, Navid Safaei Pages 29-44
    Evolutionary approaches to economics took new energy after Nelson and Winter›s 1982 seminal contribution, which opened new insights both for theoretical and practical circles. the simple assumption of borrowing from biology passed a long way since then to provide a powerful alternative to neo-classical Newtonian views to the economic system. we have reviewed the development of evolutionary economics in comparison to its older rival and tried to delineate the current topics and important questions within the field.
    Keywords: Evolutionary economics, Neo-classical economics, Evolutionary development
  • Saeed Kianpoor, Hamid Mohammad Rezaee Azandariani Pages 45-59
    This article is discussed about experience of Australia and India in the financing of infrastructure projects.In connection with the financing of infrastructure projects can be said that the need for enterprise-wide, Therefore, there is more attention to the use of private sector investment in this area. Infrastructures have a special considerations due to high costs and long payback period for the financing that only major funds can finance them and Government Reduce and covers private sector risks that can enter into this field too. In Australia uses from pension funds capacity to finance infrastructure in addition to special funds and because funds are not specialist of infrastructure projects then other firms that called Financial Managers do this work. Statistics in the field of infrastructure in India shows this country in financing infrastructure projects moves from Public financing to Private financing sector.
    Keywords: Infrastructure, Foreign Investment, Finance, Business Models
  • Ghasem Azadi Ahmadabadi, Hamzehali Nourmohammadi Pages 61-74
    Purpose
    In recent years, identification, enhancement and provision of necessary requirements for production and use of science and technology, has attracted authorities’ attention. Considering the importance of science and technology monitoring, this research provides details for patent and article production in Iran compared to other countries.
    Methods
    This research follows bibliometric approach in which data about patents during 2006-2015 has been extracted from US Patent database. Countries with a significant achievement in converting knowledge to wealth were selected as the sample along with Iran and some Middle Eastern countries. Findings: Iran in contrast has contributed a small deal in production of global science (1.4%) and compared to other studied countries, the ratio of science production to patents is still inappropriate in this country.
    Conclusion
    There is a big gap between production of science and application of it in Iran. Achieving an improved situation in converting science to wealth requires planning and encouraging innovators to register their patents in foreign databases.
    Keywords: Science production, Patents, Scientometrics study, Iran, Scientific products, Ratio of science production to patents
  • Amirhossein Tayebi Abolhasani, Maryam Akhavan Kharazian Pages 75-86
    Attention to the importance of human capital and innovative products derived from these resources is very important. Considering the very top of the countris capacities in the field of Inventive human resources and Impressive benefits for growth knowledge-based economy in Iran also the lack of researches in the field of strategies of labor market for inventors in the country, The aim of this study is identify requirement of labor market for inventors from viewpoint inventors for successful entry into the market. For providing information is used through questionnaire among Inventors. The results show that about 69% of inventors choice of entrepreneurship as their career choice. In field of necessary skills to enter job life, inventors more than anything know that Perseverance and seriousness of the work is important. And After that, there is creativity and innovation, public relations, collaboration and teamwork, time management and general administrative skills.
    Keywords: Requirement, Knowledge-based, Human resources, Market, Inventor
  • Reza Khanahmadloo, Massoud Moghaddas Pages 87-107
    This study proposes a framework that aims to explain why successive changes in industry leadership(catch-up cycle) occur over time in a sector. In catch-up cycles, latecomer firms and countries emerge as international leaders, whereas incumbents lose their previous positions. New leaders are then dethroned by newcomers. To identify factors at the base of catch-up cycles, this article adopts a sectoral system framework and identifies windows of opportunity that may emerge during the long-run evolution of an industry. This study proposes three windows related to the specific dimensions of a sectoral system. One dimension is related to changes in knowledge and technology. The second dimension pertains to changes in demand, and the third includes changes in institutions and public policy. The combination of the opening of a window (technological, demand, or institutional/policy)and the responses of firms and other components of the sectoral system of the latecomer and incumbent countries determines changes in industrial leadership and catch-up. Sectors differ according to the type of windows that may open and the responses of firms and other components of systems.
    Keywords: Industrial leadership, Catch-up, Sectoral systems, Windows of opportunity, Leapfrogging strategies